Nemoc jako symbol - recenze

Kniha Nemoc jako symbol, jejímž autorem je lékař a psychoterapeut Ruediger Dahlke, je vlastně taková encyklopedie nemocí. Její podtitul je více než výstižný: Příručka pro výklad příznaků psychosomatických chorob a jejich řešení.

Jak s knihou pracovat? Úplně jednoduše! Máte nějaký zdravotní problém, podle abecedy si ho v knize vyhledáte a dočítáte se 1) s jakými orgány daná nemoc souvisí a co dané orgány vyjadřují, 2) jak se nemoc projevuje na psychické rovině; jaké jsou příčiny nemoci, a tedy co děláte ve svém životě špatně, 3) co ve svém životě změnit, abyste se vyléčili, 4) jak bude vypadat vaše duchovní stránka poté, co se vyléčíte.

Když jsem četla heslo nadměrná tělesná hmotnost, viděla jsem se téměř ve všem. Ochrana před ostatními, útěk do svého nitra, neschopnost přijímat lásku a opětovat ji a mnohé další.

Možná vám bude chvíli trvat, než jednotlivým frázím porozumíte, než si je vztáhnete na sebe, ale to nevadí, možná ještě není ten správný čas, abyste vaše problémy začli řešit tímto způsobem. Možná k tomu musíte ještě dozrát, projít si ještě něčím. Já věřím, že věci se k vám dostanou vždy v pravou chvíli. Pokud jste narazili na tento článek, zaujal vás a dočetli jste až sem, možná je ta pravá chvíle právě teď.


Nadměrná tělesná hmotnost

Tělesná rovina: žaludek (cit, schopnost přijímat), tuková tkáň (přebytek, rezerva).

Rovina příznaků: vnější plnost místo vnitřního naplnění; být na kordy s principem požitku; bojovat s vlastní vahou (důležitostí); hledání pozornosti, lásky a bezpečí; potřeba lásky a požitků, která se vyžívá v jídle: náhradní uspokojování; "špek působící starosti"; odměna jídlem; jídlo jako náhrada za pocit jednoty a překypující srdce; ochranná vrstva proti okolí, ve kterém není láska; izolace ve vlastním (ochranném) hradě (nic neizoluje v těle lépe než tuk: téměř nemůže ztratit teplo navenek, žádné teplo ale také nepřichází dovnitř); přání být ponechán v klidu ve vlastním tučném hradě; hra na schovávanou za žlutými zdmi: vyhýbat se realitě; prchat před vlastním sexuálním vyzařováním; nechtít žít vlastní pohlavní roli; problémy s polaritou: vlastní pohlavnost nechat zaniknout v dětském sádle (regrese); nebýt nakloněn sám sobě: denně se vážit a nenávidět se za výsledek; mít dost (nabažit se) sám sebe; nést nežitou zátěž jiných rovin spolu s nimi; pocit důležitosti, autority a moci.

Zpracování: naučit se poznávat a přijímat vlastní váhu za vlastní a v tuto chvíli za přiměřenou; obstarat si pozornost a odměnu jiným druhem požitků než jídlem, např. sexualitou plnou rozkoše, erotickými rituály, jemnými masážemi, uměleckými prožitky; co se týče jídla: vědomě s požitkem mlsat; jídelní rituály; hledat náhradu za "jídlo"; špek působící starosti poznat (uznat) jako dočasného zachránce života, opět se ho ale zbavit, když znovu proudí láska; naučit se chránit jinými způsoby než tukovou izolací: útoky odrážet nabroušeným jazykem a ostrými poznámkami, vyzbrojit se argumenty místo kilogramy a získat ráznost a duchapřítomnost; přijmout vlastní pohlavní roli a naučit se ji projevovat navenek; získat vážnost (váhu) na vyvinutějších rovinách; zasloužit si a vybopjovat odměny, o nichž se domníváme, že nám přísluší; naučit se prokousávat životem, naučit se život přijímat a strávit; dopracovat se nových životních vzorů (platných pro nás osobně) a rovněž nové vnitřní formy, podle níž se může orientovat vnější forma; ozdravný půst jako vědomý rituál přechodu k novým vzorům.

Splnění: láska, která zahrnuje tělo, duši a ducha; cítit s ekulatý, přibrat na duševní váze: být důležitý místo mít nadváhu; zaujímat prostor; rozšířit oblast svého vlivu; vnitřní naplnění.

Úryvek z knihy Dahlke, Ruediger: Nemoc jako symbol. CPress, Brno, 2014.

Komentáře

Oblíbené příspěvky